Ultimate terminologie

Omdat Ultimate in de Verenigde Staten is ontstaan zijn veel van de termen die we gebruiken in het Engels. Handig, want veel teams hebben een of meerdere internationale spelers. Hier een aantal van de meest voorkomende termen.


Turnover

Als de als aanval de schijf kwijtraakt door hem te laten vallen of buiten het veld te gooien. De verdedigers kunnen ook een turnover maken door de schijf op de grond te slaan of te vangen.

Marken

Marken is het verdedigen van de speler met de schijf. Deze verdediger noemen we daarom de 'marker'. Als marker moet je binnen 3 meter van de werper staan om de stallcount te mogen beginnen. Je mag niet met meerdere mensen marken ('double teaming').

Stallcount

De marker telt hardop ('stallcount') zolang de werper de schijf vasthoudt. Als de marker bij 'tien' is, dan is het een turnover. In de zaal en bij de Cityleague is de stallcount niet 10, maar 8 seconden.

Heads

Dit roep je als de schijf op iemand afvliegt die hem niet aan ziet komen. Als je dit hoort, kijk dan niet om je heen maar doe je armen over je hoofd en buk.

Freeze

Leterlijk 'bevriezen'. Als je dit roept, dan is er iets speciaals aan de hand. Je kunt dit gebruiken als je een call hebt gemaakt en niemand heeft het gehoord en speelt verder.

Forehand/backhand

Deze woorden heb je vast al eens eerder gehoord,  bijvoorbeeld bij tennis. Het zijn de twee meestgebruikte worpen.

Hammer/overhead

De hammer is een worp die je gooit door de schijf boven je hoofd weg te gooien. De naam hammer komt van de beweging waarmee je hem gooit; deze is hetzelfde als die om een spijker in de muur te slaan!

Travel

Je moet als je de schijf vast hebt altijd een voet op de grond houden. Gooi je met rechts, dan is dat meestal je linkervoet. Til je die voet toch op bij het gooien is dit een travel en roept je tegenstander dat (of jij zelf).

Strip

Dit roep je als iemand de schijf uit je handen trekt of slaat.

Lay-out

Een lay-out is een duik naar de schijf in de aanval of verdediging. Alsof je volledig horizontaal door de lucht vliegt, de tijd even stil staat en er niets anders is dan die schijf die in je hand terecht komt. Een superactie, goed leren duiken is belangrijk.

The Greatest!

Een Greatest is de ultieme actie om te maken, maar ontzettend moeilijk. Als een van jouw teamgenoten de schijf buiten het veld heeft gegooid en de schijf vliegt nog, dan is nog niet alles verloren. Als je vanuit het veld springt, de schijf vang in de lucht en de schijf weer naar binnen gooit voordat je de grond buiten het veld raakt, dan is dat een 'Greatest'. Maar de Greatest is alleen compleet als een van jouw teamgenoten de schijf binnen het speelveld vangt. Zorg dat je eerst het punt scoort, daarna is het tijd om te juichen!