Spelregels


1. De teams en het veld
Ultimate wordt gespeeld door twee teams van elk zeven (outdoor) of vijf (indoor) spelers en één schijf. Het outdoor speelveld heeft een afmeting van 100 bij 37 meter. Indoor wordt meestal een handbalveld gebruikt. Aan beide uiteinden van het veld is een doelgebied, de eindzone. 64 m. zijlijn achterlijn doellijn eindzone 37 m. 18 m. 18 m.2. De pull
Het spel begint met de ‘pull’: een worp vanaf de doellijn. Het team dat de pull werpt, gaat verdedigen; het team dat de schijf ontvangt, gaat aanvallen. Na een score begint een nieuw punt met een pull door de scorende partij.

3. In en uit
Een schijf is in, als de ontvangende speler op het moment van vangen in het veld staat of landt. De zijlijnen en achterlijnen zijn uit.

4. Het spelen van de schijf
Een aanvaller mag de schijf in alle richtingen afspelen. Dit moet binnen tien seconden als een verdediger bij de schijfbezitter staat en hardop telt tot tien. Er mag niet met de schijf worden gelopen.

5. Wisseling van schijfbezit
Het verdedigende team krijgt schijfbezit en mag gaan aanvallen wanneer een aanval wordt onderbroken. Dit is het geval wanneer de schijf op de grond komt, onderschept wordt of uit wordt gevangen.

6. Non-contact sport
Lichamelijk contact is niet toegestaan.

7. Overtredingen
Wanneer een overtreding wordt gemaakt, roept een speler direct ‘fout’. Het spel ligt dan stil en alle spelers blijven meteen staan. De aard van de fout wordt aangegeven, de aanval gaat over en het spel gaat verder. Als de andere speler het er niet mee eens is, gaat de schijf terug naar de vorige werper en wordt vanuit die spelsituatie verder gespeeld. We gaan er van uit dat niemand opzettelijk een fout maakt.

8. Scoren
Een punt wordt gescoord wanneer het aanvallende team de schijf vangt binnen de eindzone van het verdedigende team.

9. Wisselspelers
Na ieder gescoord punt mogen beide teams zoveel spelers wisselen als ze willen.

10. Geen scheidsrechter
Sportiviteit en fair play zijn belangrijke elementen in de frisbeesport. Het begrip scheidsrechter bestaat niet: de spelers zijn zelf verantwoordelijk voor het verloop van de wedstrijd.

 
Oorspronkelijke tekst: Peter Cornelissen; bijgewerkt door Joke Martens