Spirit of the Game

In de frisbeesport zijn spelers zelf verantwoordelijk voor het verloop van het spel. Er bestaat geen scheidsrechter waar je je achter kunt verschuilen. Je kunt alleen winnen als je werkelijk beter bent dan je tegenstander. Dit wordt Spirit of the Game genoemd en is een essentieel onderdeel van de sport.


Omdat je zelf de wedstrijd regelt zonder scheidsrechter speel je spannende, sportieve wedstrijden en hou je er altijd een goed gevoel aan over. Na afloop van elke wedstrijd deel je 'Spiritpunten' uit aan je tegenstander en aan het eind van het toernooi wordt opgeteld welk team de 'Spirit of the Game' prijs wint.

Je speelt met spirit als je:

  • de regels kent: Je kunt een wedstrijd pas zelf regelen als je de regels kent. Leg je tegenstander de spelregels uit als dat nodig is. Je kunt ook zelf roepen als je een overtreding gemaakt hebt; dat is echt super spirit!
  • de regels gebruikt om een eerlijke wedstrijd te spelen: Doe je best om te winnen, maar hou je aan de regels. Zeg 'foul' wanneer er een fout gemaakt is en stop met spelen als iemand anders zo'n 'call' maakt.
  • rustig kunt blijven: Luister na een 'call' rustig naar je tegenstander en stel vast of je het met elkaar eens bent. Zo niet, dan gaat de schijf een stap terug in het spel.
  • vriendelijk bent en plezier maakt: Juich voor je eigen team en feliciteer je tegenstander met een mooie actie. Stel jezelf voor aan de tegenstander en wens hem succes.

Het draait dus allemaal om respect voor elkaar en voor de regels. Je krijgt respect als je geweldig speelt, maar alleen als je dit ook sportief doet. Zeggen tegen een teamgenoot dat hij wat minder hard moet schreeuwen is goede spirit! Die ene beginnende speler in je team niet de schijf toespelen is slechte spirit. De beste spirit hoort bij het team dat eerlijk speelt en zijn best doet om te winnen. Dit geldt ook voor de wedstrijden op een Europees of wereldkampioenschap.